billån

Vad är ett billån för något?

Om du funderar på att köpa en ny eller begagnad bil så brukar frågan om hur köpet skall finansieras komma som ett brev på posten. Kanske har du tillräckligt med likvider på kontot och då kan du ju ”casha” din nya ögonsten. I annat fall så kan billån vara ett alternativ. I detta inlägg tänkte vi berätta hur ett billån fungerar och ge lite tips på vägen i detta ämne.

Billån med säkerhet

Den vanligaste typen av billån är förmodligen den där bilen utgör säkerhet för lånet och man blir tvungen att betala en kontantinsats på 20 % av lånebeloppet. Fördelen med denna typ av lån är att räntan oftast är OK jämfört med lån utan säkerhet. Nackdelen å andra sidan är att man måste direkt in med pengar själv för kontantinsatsen. Men man kan även resonera på sås vis att bilen kanske är för dyr för ens privatekonomi om man inte har råd med kontantinsatsen. Att bilen utgör säkerhet för lånet innebär för övrigt att kreditgivaren kan ta bilen i beslag om inte lånet betalas.

Billån utan säkerhet

En typ av lån är så kallade blancolån. Ett blancolån är helt enkelt ett lån där kreditgivaren inte har någon säkerhet. Krediten kan användas till vadsomhelst såsom exempelvis att finansiera ett bilköp. Nackdelen med denna typ av lån är att räntan oftast är högre jämfört med län med säkerhet. Fördelen å andra sidan är att man inte behöver hosta upp några egna pengar vid köpetillfället. Kostar bilen 100 000 kr så kan man låna hela beloppet direkt utan egen insats.

Jämför billån

Precis som med många andra varor och tjänster så kan villkor och kostnader skilja mellan olika aktörer när det gäller billån. Vissa kreditgivare kanske hellre lånar ut till nya bilar medan andra hellre lånar ut till begagnade – detta avspeglar sig även i räntor och eventuella övriga avgifter för lånet. Därför kan man spara mycket på att jämföra billån innan man tar ett. Idag finns det dessutom många aktörer som kan vara behjälpliga med detta vilket också innebär att de endast tar en UC istället för att flera UC tas om man ringer runt och jämför själv.