räkna på lån

Stegen som leder till ekonomiskt ansvarstagande när du tar ditt första lån

När det är dags att ansöka om ditt första lån kan det kännas som en viktig milstolpe i livet. Och det är det verkligen. Med det sagt är det viktigt att hantera lån och skulder noggrant och med stort ansvar.

Principen om ekonomiskt ansvar när man tar lån är lika viktig oavsett om man tar sitt första lån eller om man har tagit flera lån tidigare. Dessutom spelar det ingen roll om det är ett bolån, ett billån, ett studielån, ett privatlån eller någon annan form av kredit.

Det är alltid nödvändigt att ha en tydlig plan för hur lånet ska återbetalas. Om du har betalningsanmärkningar och försöker återhämta dig, kan du hos Enklare läsa om hur det fungerar med anmärkningar och lån.

Skapa en budget

Om du funderar på att ta ett lån är det dags att börja planera din ekonomi med hänsyn till lånet. Det innebär att du bör skapa en budget för att lära dig att hushålla med dina pengar. Det första steget i att skapa en budget är att få en överblick över dina inkomster och utgifter.

Kan du avsätta extra pengar varje månad för lånekostnader baserat på din nuvarande ekonomiska situation, eller behöver du göra vissa uppoffringar? Det kan innebära att du måste minska på restaurangbesök, säga upp prenumerationer eller först betala av tidigare kreditkortsskulder innan du tar på dig nya lån.

Om du har tid och möjlighet kan du försöka leva en tid enligt din nya budget innan du ansöker om lån för att se om du klarar av det eller om du behöver justera din budget. Det är viktigt att inte återgå till gamla vanor om du måste undvika vissa kostnader för att klara av lånekostnaderna. Om du börjar missa betalningar kan det snabbt bli en dyr ekonomisk börda.

Förstå ditt syfte

Att veta varför du tar ett lån är viktigt, eftersom det faktiskt kan påverka kostnaden för lånet. Om du till exempel planerar att köpa en bil är det viktigt att överväga om du ska köpa den från en privatperson eller en etablerad bilhandlare.

Att köpa från en bilhandlare gör det vanligtvis billigare och fördelaktigare att ansöka om ett billån jämfört med ett vanligt privatlån. Det beror på att du i det första fallet använder bilen som säkerhet för lånet, vilket minskar risken för banken. Det resulterar i lägre räntor och bättre återbetalningstider.

Om du däremot köper bilen från en privatperson är det vanligtvis omöjligt att få ett billån med säkerhet, och ett privatlån är oftast det enda alternativet.

Håll koll på din kreditvärdighet

Innan du ansöker om ett lån är det bra att ha koll på din kreditvärdighet. Ditt kreditvärde avgör oftast villkoren för lånet, inklusive ränta, löptid och avgifter. Du kan begära en kreditupplysning om dig själv och se hur din kreditrapport ser ut. Ett högt eller lågt resultat ger en indikation om det är lämpligt att vänta med lånet eller inte.

Det finns möjligheter att förbättra din kreditrapport genom att betala räkningar i tid, minska befintliga skulder, säga upp oanvända kreditkort och även säga upp eller ändra prenumerationer och aktiva abonnemang till billigare alternativ. Tänk på att det tar tid för kreditvärdet att faktiskt förbättras, så börja i god tid innan du ansöker om ett lån för att säkerställa att det kommer att ha en positiv inverkan på lånevillkoren.

Jämför långivare

Förutom att veta vilken typ av lån du ska ansöka om (billån, bolån, privatlån, etc.) är det viktigt att veta vilken långivare du ska vända dig till. Det kan finnas betydande skillnader mellan olika långivare. Varje kreditinstitut bedömer ditt kreditvärde på olika sätt.

En långivare kan neka din ansökan medan en annan accepterar den baserat på samma kreditinformation. Att använda jämförelsetjänster är det snabbaste och mest effektiva sättet att se vad olika kreditinstitut erbjuder i form av lån baserat på din ekonomiska situation.

Håll koll på långivarnas räntor (nominell och effektiv ränta), avgifter, återbetalningstid, startavgifter, administrativa kostnader, etc. Läs även de finstilta detaljerna och se vilka förseningsräntor eller påminnelseavgifter de kan ta ut om du missar en betalning. Det är bäst att veta i förväg vad det kommer att kosta, så att du inte blir överraskad längre fram.

Fundera på återbetalningstiden

Kombinationen av ränta och återbetalningstid avgör hur mycket du kommer att betala för hela lånet. Om du väljer att betala av lånet över en längre tid resulterar det i en högre total kostnad eftersom du betalar räntekostnader under en längre period. Samtidigt sprider du ut skulden över fler månader, vilket minskar din månatliga amorteringskostnad.

Om du föredrar att bli skuldfri så snabbt som möjligt kan du välja att betala av lånet över en kortare tidsperiod. Det minskar den totala lånekostnaden men resulterar i högre månatliga avbetalningar.

Det är upp till dig att avgöra vad som bäst passar dig. Oavsett vilket alternativ du väljer kan du alltid överväga att betala av lånet i förtid. Om det behövs kan du förhandla med långivaren om att förlänga löptiden på lånet.

Låna endast det du behöver

Det är viktigt att inte låna mer än du behöver. Att låna för mycket innebär att du hamnar ännu djupare i skuld och kan påverka ditt kreditvärde negativt. Dessutom kan det bli både dyrare och svårare att återbetala skulden. Att inte låna tillräckligt är också ett misstag. Det kan leda till att du behöver ansöka om ytterligare ett lån för att täcka alla kostnader, vilket innebär att ditt andra lån blir dyrare och har sämre villkor eftersom du redan har en pågående skuld.

billån

Vad är ett billån för något?

Om du funderar på att köpa en ny eller begagnad bil så brukar frågan om hur köpet skall finansieras komma som ett brev på posten. Kanske har du tillräckligt med likvider på kontot och då kan du ju ”casha” din nya ögonsten. I annat fall så kan billån vara ett alternativ. I detta inlägg tänkte vi berätta hur ett billån fungerar och ge lite tips på vägen i detta ämne.

Billån med säkerhet

Den vanligaste typen av billån är förmodligen den där bilen utgör säkerhet för lånet och man blir tvungen att betala en kontantinsats på 20 % av lånebeloppet. Fördelen med denna typ av lån är att räntan oftast är OK jämfört med lån utan säkerhet. Nackdelen å andra sidan är att man måste direkt in med pengar själv för kontantinsatsen. Men man kan även resonera på sås vis att bilen kanske är för dyr för ens privatekonomi om man inte har råd med kontantinsatsen. Att bilen utgör säkerhet för lånet innebär för övrigt att kreditgivaren kan ta bilen i beslag om inte lånet betalas.

Billån utan säkerhet

En typ av lån är så kallade blancolån. Ett blancolån är helt enkelt ett lån där kreditgivaren inte har någon säkerhet. Krediten kan användas till vadsomhelst såsom exempelvis att finansiera ett bilköp. Nackdelen med denna typ av lån är att räntan oftast är högre jämfört med län med säkerhet. Fördelen å andra sidan är att man inte behöver hosta upp några egna pengar vid köpetillfället. Kostar bilen 100 000 kr så kan man låna hela beloppet direkt utan egen insats.

Jämför billån

Precis som med många andra varor och tjänster så kan villkor och kostnader skilja mellan olika aktörer när det gäller billån. Vissa kreditgivare kanske hellre lånar ut till nya bilar medan andra hellre lånar ut till begagnade – detta avspeglar sig även i räntor och eventuella övriga avgifter för lånet. Därför kan man spara mycket på att jämföra billån innan man tar ett. Idag finns det dessutom många aktörer som kan vara behjälpliga med detta vilket också innebär att de endast tar en UC istället för att flera UC tas om man ringer runt och jämför själv.