köra bil

Hur du finansierar din bil

Din första bil kommer vara ett av de största inköpen du någonsin gör i ditt liv. Det kostar pengar ja, och beroende på vilken bil du önskar och vad den ska användas till så kommer din budget variera. Visst är själva köpet dyrt, men sen ska du inte glömma att du måste underhålla din bil när du väl har den. Det är därför viktigt att planera en långsiktig budget, så att du har pengar till besiktning och eventuella reparationer.

Ny eller begagnad bil?

Alla drömmer vi väl om en sprillans ny bil vi kan glida runt i, men för många är detta tyvärr inte möjligt. Har du pengar över till besiktning och framtida reparationer kanske det bara är en investering att köpa en ny bil. Vet du redan med dig att det blir svårt med dessa driftkostnader bör du överväga att köpa en begagnad.

Börja spara tidigt

Det är ingen nyhet att unga människor inte tänker på att spara upp till deras framtid. Men är du en av dem som fortfarande är i tjugoårsåldern och bor hemma och jobbar, så börja spara nu! Ditt framtida ja kommer tacka dig. Du behöver inte ens börja spara så tidigt – det är aldrig för sent för att spara upp till din drömbil!

Investera dina pengar

Ett annat sätt att få boostat din ekonomi på är att börja investera dina pengar. Oavsett om du väljer att investera i aktier, fonder, kryptovalutor eller till och med guld – så är det ett sätt att sakta men säkert öka ditt personliga kapital.

Men i en djungel av olika investeringsmetoder och tusentals artiklar om hur man investerar på bästa sätt: hur gör man? Och vilka strategier är bäst? Oavsett vad du väljer att investera i, kräver det att du lägger ner tid och engagerar dig genom att göra din bakgrunds-research. Ett fenomen som du säkert hört talas om är kryptovalutor, och idag kan man med hjälp av artificiell intelligens till och med få “roboter” att handla kryptovalutor åt en. Mer om detta fenomen och andra investeringstips kan du läsa om hos Finanso.

Ta ett billån

Har du redan sparat upp under en längre tid och redan sett framgångar med dina investeringar, men ändå inte kan finansiera en bil? Ja då kan du börja överväga ett lån. En bil är en viktig del av ens liv, och kommer att hålla i flera år framöver. Du bör dock fortfarande överväga om du verkligen behöver den dyraste och senaste modellen eller om du kan nöjas med en begagnad.

billån

Vad är ett billån för något?

Om du funderar på att köpa en ny eller begagnad bil så brukar frågan om hur köpet skall finansieras komma som ett brev på posten. Kanske har du tillräckligt med likvider på kontot och då kan du ju ”casha” din nya ögonsten. I annat fall så kan billån vara ett alternativ. I detta inlägg tänkte vi berätta hur ett billån fungerar och ge lite tips på vägen i detta ämne.

Billån med säkerhet

Den vanligaste typen av billån är förmodligen den där bilen utgör säkerhet för lånet och man blir tvungen att betala en kontantinsats på 20 % av lånebeloppet. Fördelen med denna typ av lån är att räntan oftast är OK jämfört med lån utan säkerhet. Nackdelen å andra sidan är att man måste direkt in med pengar själv för kontantinsatsen. Men man kan även resonera på sås vis att bilen kanske är för dyr för ens privatekonomi om man inte har råd med kontantinsatsen. Att bilen utgör säkerhet för lånet innebär för övrigt att kreditgivaren kan ta bilen i beslag om inte lånet betalas.

Billån utan säkerhet

En typ av lån är så kallade blancolån. Ett blancolån är helt enkelt ett lån där kreditgivaren inte har någon säkerhet. Krediten kan användas till vadsomhelst såsom exempelvis att finansiera ett bilköp. Nackdelen med denna typ av lån är att räntan oftast är högre jämfört med län med säkerhet. Fördelen å andra sidan är att man inte behöver hosta upp några egna pengar vid köpetillfället. Kostar bilen 100 000 kr så kan man låna hela beloppet direkt utan egen insats.

Jämför billån

Precis som med många andra varor och tjänster så kan villkor och kostnader skilja mellan olika aktörer när det gäller billån. Vissa kreditgivare kanske hellre lånar ut till nya bilar medan andra hellre lånar ut till begagnade – detta avspeglar sig även i räntor och eventuella övriga avgifter för lånet. Därför kan man spara mycket på att jämföra billån innan man tar ett. Idag finns det dessutom många aktörer som kan vara behjälpliga med detta vilket också innebär att de endast tar en UC istället för att flera UC tas om man ringer runt och jämför själv.